Turecki kebab, król szybkich dań – jak przygotować go w domu?

Kebab to danie, które podbiło polskie serca i przede wszystkim podniebienia. Jest jedną z najpopularniejszych potraw na wynos - według badań ARC Rynek i Opinia aż 40% Polaków kupując jedzenie „na mieście” decyduje się właśnie na ten turecki przysmak. Samo określenie kebab odnosi się do ponad 20 różnych potraw, jednak najbardziej popularny jest döner kebap, czyli obracające się pieczone mięso. Aby cieszyć się smakami słonecznej Turcji nie musimy wychodzić do miasta! Prawdziwy kebab możemy przygotować we własnej kuchni, wystarczy tylko kilka składników.

Podstawą tego tradycyjnego dania jest oczywiście mięso – może to być zarówno baranina, jaki i cielęcina lub mięso drobiowe, lecz nigdy wieprzowina. Pieczone na pionowym rożnie, skrawane i podawane na talerzu z surówkami, serem owczym, różnymi sosami oraz turecką pitą lub z tradycyjnym chlebem bazlama. Jednak coraz bardziej popularne są wersje serwowane w picie lub zawijane w pszenne placki. Co ciekawe, kebab coraz częściej postrzegany jest jako potrawa o wiele zdrowsza niż inne szybkie posiłki na wynos – tę opinię zawdzięcza dużej ilości świeżych warzyw oraz coraz cieńszemu pieczywu, z którym jest podawany.  A jak przygotować go w domu? To bardzo proste!

Po pierwsze - mięso

Aby kebab był smaczny należy postawić na wysokiej jakości mięso. W daniu powinny znaleźć się jego dobrze wypieczone skrawki - można pokusić się o przygotowanie ich w domu na grillu lub w piekarniku. Należy pamiętać, aby dobrze je przyprawić. 

Nie trzeba jednak się trudzić, ponieważ można kupić gotowe mięso do kebabu. Mogą to być specjalne świeże kotleciki z mielonej wołowiny bądź jagnięciny doprawione naszymi tureckimi przyprawami, których nie ma w polskich sklepach – mówi Cemre Yatur współwłaściciel sklepu mięsnego Harbi Meat w Warszawie. Można też kupić specjalnie przygotowane do zrobienia kebabu w domu mrożone, przyprawione i porcjowane kawałki kurczaka czy wołowiny. Pakowane są opakowania po 700 gramów, które wystarczą na obiad dla całej rodziny. Wybór należy do klienta. A mięso, zarówno świeże kotleciki, jak i mrożone skrawki wystarczy wrzucić na chwilę na patelnię i gotowe – dodaje Yatur.

Taka wołowina bądź drób zdecydowanie przyspiesza przyrządzanie domowego kababu.

Po drugie - pieczywo

Oczywiście kebab możemy serwować na talerzu z frytkami czy opiekanymi ziemniaczkami, ale równie dobrze, jak i nie lepiej smakuje podany w tradycyjnej tureckiej picie lub zawinięty w placku lawasz.

Kebab można zawijać także w tortillę, którą można kupić w sklepach z tureckim jedzeniem. Jest ona trochę grubsza od placka znanego z kuchni meksykańskiej, a także wyrabia się ją z mąki pszennej Durum, a nie kukurydzianej – mówi Cemre Yatur z Harbi Meat.

Jeśli amatorzy tureckich przysmaków mają ochotę na własne pieczywo to doskonale sprawdzi się drożdżowy chleb bazlama, który można zrobić w domu. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników: mąkę pszenną, drożdże, wodę, kwaśną śmietanę lub jogurt turecki, trochę masła, sól i pieprz do smaku. Poczekać aż ciasto wyrośnie i usmażyć (bez tłuszczu) na patelni.

Po trzecie – sosy

Sosy to kolejny nieodzowny składnik tureckiego dania. Tradycyjnie kebab serwuje się z sosem na bazie tureckiego jogurtu ze świeżymi ziołami i czosnkiem przypominający w smaku grecki sos Tzatziki. Jednak jeśli wolimy bardziej wyraziste smaki to świetnym dodatkiem będzie sos ostry przygotowany z pomidorów (może to być również koncentrat), drobno posiekanej cebuli, czosnku i papryczki chilli w dużych ilościach. 

Aby wzbogacić smak domowego kebabu możemy także dodać do niego turecki Ajvar – czyli sos z czerwonej papryki, bakłażanów i przypraw - dodaje Cemre Yatur z Harbi Meat.

Po czwarte – surówki i dodatki

Turecki kebab serwowany jest z surówką ze świeżych warzyw: czerwonej szatkowanej kapusty, sałaty lodowej, poszatkowanej cebuli (czerwonej) i pomidora doprawionych jedynie kilkoma kroplami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. 

Poszukiwacze orientalnych smaków mogą spróbować sałatki z posiekanej natki pietruszki, cebuli i rzodkiewki z dodatkiem cytryny i przyprawy sumak – zauważa Cemre Yatur. Tradycyjnie do kebabu podajemy także schłodzony ayran. To napój wytwarzany z jogurtu, który idealnie gasi pragnienie po zjedzeniu ostrego sosu – dodaje.

Gdy już przygotujemy składniki, pokroimy dodatki, a mięso będzie idealnie podgrzane – wystarczy wszystko włożyć do pity lub placka pszennego. Warstwy dania należy układać w następującej kolejności: surówka, mięso, sos. Tak przygotowana potrawa podbije serca nawet najbardziej wymagających fanów kuchni bliskowschodniej.

 

 

***

Harbi Meat to produkcja, ale też sprzedaż hurtowa i dystrybucja świeżego mięsa najwyższej jakości dla odbiorców na terenie Warszawy, a także ceniony przez Klientów sklep mięsny. Klientami sieci dystrybucyjnej są restauracje, lokale gastronomiczne i sklepy detaliczne. Harbi Meat oferuje najwyższej klasy mięso: zawsze świeżą i zdrową wołowinę, baraninę, cielęcinę, jagnięcinę oraz drób. Doskonali fachowcy oraz stosowanie nowoczesnych technologii i urządzeń, pozwala stale utrzymywać wysoki poziom produktów. To wszystko sprawia, że na stoły Klientów trafiają potrawy z mięsem halal najwyższej jakości. A to w każdej kuchni liczy się najbardziej.